Правителството на Република Северна Македония не обмисля да отлага преброяването на

...
Правителството на Република Северна Македония не обмисля да отлага преброяването на
Коментари Харесай

Северна Македония се подготвя за преброяване на населението

Правителството на Република Северна Македония не обмисля да отлага преброяването на популацията заради възходящия брой случаи на Covid-19 в страната, осведоми македонският ефирен канал " Сител ".

Комисията за инфекциозни заболявания съобщи през вчерашния ден, че провеждането или отлагането на преброяването би трябвало да бъде политическо решение, и изготви протоколи за провеждането му. Преброителите би трябвало да носят маски и да съблюдават отдалеченост, което за управляващите е задоволителна гаранция за безвредното осъществяване на статистическата интервенция по време на пандемия. От Държавната статистическа работа също споделят, че не решават съдбата на преброяването. Те работят по проект и протоколи, признати от държавното управление. 

Преброяването в Северна Македония е планувано да се организира от 1 до 21 април. Според статистиката, преброяването на пациентите с Covid-19 ще се прави въз основа на ежедневни данни за новозаразените. Те ще би трябвало да изчакат тяхната изолираност да завърши или преброителите с цялостно защитно облекло ще извършат процеса, написа Агенция " Фокус ". 

Междувременно Държавната статистическа работа към момента не е в положение да обезпечи нужния брой преброители, макар че предлага сума, доста по-висока от междинната за страната за тяхната работа. Не доближават 1600 преброители, които ще вървят от врата до врата за сума от 35 хиляди денара (1100 лв). От статистиката обаче прецизират, че след протеста на преброяването на македонците в чужбина първоначално, в този момент има повишаване на интереса и досега са се записали 82 хиляди жители.

Македонският министър председател Зоран Заев посредством Фейсбук призова македонците от диаспората, които имат македонско поданство, да се включат и да оказват помощ за приемането на ясна картина на македонците в чужбина. 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ споделя, че като организира преброяването, Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) жертва здравето на хората. " Преброяването през април ще значи повече от 2000 нови смъртни случая. " 5500 преброители ще вземат присъединяване в преброяването, в случай че следваме статистиката, един инфектиран човек, преди да бъде открит, предава вируса на тези 9 души, стигаме до брой от 49 500 души, на които вирусът ще бъде предаден ", споделиха от ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР